Banan kalorier – Sanningen om kalorier i bananer!

Ska du äta bananer om du vill gå ner i vikt? Du får ju ofta det rådet om du väljer en metod som till exempel Viktväktarna. Men en enkel banan kan ha 100 kalorier! Fast detta är inget att vara rädd för. Det gäller nämligen att inse att en kalori inte är en kalori. Och bananer har en stor fördel, nämligen gott om fiber!

Hur många kalorier i bananer med normal storlek?

Om vi bara ska stirra oss blint på kalorierna så får du räkna med mellan 85 och 100 kalorier för en medelstor banan. Fast banan kcal är inte samma sak som till exempel skumbanan kalorier! Detta beror en hel del på det fiberinnehåll en vanlig banan har.

När du äter 100 gram banan kommer du upp i cirka 1,7 gram fibrer. Det gör bananen till en av de bästa frukterna att äta då du vill gå ner i vikt och använder dig av metoder som Reductil bantningspiller, mer träning och en diet som är utan tillsatt socker.

banan kcal

Varför är banan kalorier bättre på grund av fibrer?

Det fina med kostfibrer är att de bromsar upptaget av glukos i blodet. Bananen är ju en söt frukt som kan användas för att stilla ditt sockerbehov när du försöker gå ner i vikt med en sockerfri diet. Fruktköttet kommer att verka bromsande på utsöndringen av insulin i ditt blod. Det går långsammare helt enkelt.

Detta får också en bromsande effekt på det fett som kommer att bildas i din lever och på andra ställen på din kropp. Dessutom kan bytet från godis kalorier till banan kalorier göra att du får en lägre nivå av insulin i ditt blodomlopp och det kan i sin tur göra att din kropp börjar bränna mer fett när du tränar såväl som då du vilar.

Om det är insulinresistensen du vill åt så är en kalori banan ett mycket bättre val än en kalori chokladkaka.

För dig som räknar kalorier

Om du räknar kalorier för att gå ner i vikt måste du alltså inse att en kalori inte är en kalori. Att ställa frågan hur många kalorier har en banan är inte så relevant. Det du bör tänka på är hur din diet ser ut i övrigt och hur ofta du skickar ut glukos i ditt blodomlopp.

Det finns dieter som inte förespråkar banan som en frukt att äta varje dag. Inte för att man anser att kalorier banan har är problematiska. Utan mer för att det ändå rör sig om en väldigt söt frukt. Den kommer att höja ditt blodsocker och om du är har drabbats av insulinresistens som är ett för-stadie och samma sak som diabetes 2 så kan du välja bättre frukter för dig.

Men du måste inte utesluta bananen. Det är svårt att hitta dieter som säger att den är förbjuden. Detta kan vi tacka fiberinnehållet för. Vi måste komma ihåg att fibrer också är bra för viktnedgång och hälsa. De driver på tarmens arbete på ett sätt som vi verkligen drar stor nytta av.

kalorier banan

Hur många kalorier är det i en banan som är liten?

Om du äter en mycket liten banan kanske det inte blir mer än 40 till 50 kalorier. Detta kan du enligt vissa dietmetoder promenera av på cirka tjugo minuter om du går snabbt. Fast detta utesluter ju helt tanken om att fett inte måste hamna på höfterna.

Den som är smal och har problem med insulin utan att veta om det kan snart stå inför upptäckten att levern har skadats. Med tanke på detta så bör du verkligen vara väl medveten om hur banan kcal kommer att påverka din fysik i enlighet med bananens unika egenskaper.

Hur många kalorier är varje gram banan?

Om du tar en färsk banan så är ett riktmått att varje gram banan är lika med 1 kalori. Men det betyder ju inte att torkad banan är nyttigt godis eller att du garanterat går ner i vikt om du äter glass på banan.

Dessutom är det ju, som jag förklarat här ovan, inte så enkelt att du kan räkna med att en banan är lika med 100 kalorier för att den väger 100 gram. Men det här är riktmått och visst kan du få en bra uppfattning av hur mycket energi du får i dig då du äter en banan.

Något jag har lagt märke till är att olika kostrådgivare har lite olika åsikter om bananer. Själv tycker jag att det här är en fantastisk frukt och den får gärna förekomma ofta i mitt kök. Hur många bananer du kan äta per vecka är en högst individuell sak.

Vi måste ju också komma ihåg att olika födoämnen påverkar varandra. Ett gott exempel är just fibrerna som saktar ner glukosutsläppet och därmed insulinproduktionen. Om du dricker bananjuice är det inte samma sak som att äta en banan. Ett väldigt fint tips för dig som funderar på kcal banan är just detta.

Lägg till fibrer då du äter något med högre sockerhalt. Det kan vara en investering i din hälsa såväl som ett stöd för att du ska hålla den vikt du önskar hålla!

Här är mer information om kalorier i bananer: